Китайският посланик: Потвърдени са 44 653 случаи на коронавирус, 1113 души са починали

Според статистиката към 24 часа на 11 февруари в 31 китайски провинции има потвърдени 44 653 случая на коронавирус. 1113 са смъртните случаи. Това каза посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн по БТВ.

В Хонконг и Тайван са регистрирани общо 67 случая. Марките ни дават резултати.  Има спад на заболяването. Целта не марките е да се намалят рисковете от разпространението на вируса. Градският транспорт и летищата са затворени. Това е нов, непознат вирус, и трябва повече време за неговото разпознаване. Все още няма потвърждение откъде е източникът на вируса. И аз съм чувал различни версии за това, дали не е биооръжие. В тази ситуация най-важното са фактите, а не слуховете. В Китай бях до ноември м. г.  Това е нов вирус с по-силно разпространение. Авторитетен експерт каза, че пикът на заболяването ще бъде в средата или края на февруари.

Трябва време, за да се справи. С времето ще имаме и повече информация за болестта. Изграждането на нови болници е една от най-важните мерки, предприети от правителството. За 10 дни една болница с 1000 легла е построена. Втората е с 1600 легла и бе построена за 12 дни. Използваме няколко стадиона за мобилни болнични кабини. Тези кабини са по-скоро за пациенти с леки симптоми.

Ще има влияние върху китайската икономика, но колко и какво, ще зависи от развитието на епидемията и резултатите на нашите мерки. Основата за развитието на икономиката ни няма да се промени. Това е потвърдено от ММФ и Световната банка. Китай има възможност да се справи с епидемията. Посолството ни поддържа тесни контакти с българското правителство и МЗ. Директно контактува с междуведомствената работна група за превенция и с граничните власти и летището.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram