Китайският посланик в Москва: Западът не може да дава инструкции на Китай за конфликта в Украйна

Западът не е в състояние да дава инструкции на Пекин за конфликта в Украйна. Това заяви китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за вестник „Известия“, съобщава ТАСС.

„Западът не е в състояние да дава указания на Китай и още повече няма правомощията да хвърля отговорност върху него. От началото на кризата Китай последователно предлага „четирите потребности“, „четирите единства“ и „трите теми за размисъл“, както и документа „Позицията на Китай за политическо решение на украинската криза“, активно насърчавайки нейното разрешаване чрез диалог и преговори“, казва посланикът, коментирайки обвиненията на западните страни за подкрепата на Пекин за Москва в конфликта в Украйна.

Дипломатът също така подчерта, че Пекин не е доставял оръжие на нито една от страните в конфликта. Според посланика Китай няма собствени интереси в украинския въпрос, но не е външен наблюдател и не търси начин да се „облагодетелства“.

Чжан Ханхуей твърди, че действията на китайската страна могат да се обобщят с една фраза – „призив към мир и насърчаване на преговори“. Китай ще продължи да стои на страната на „диалога и историческата справедливост“, заключава китайският посланик в Русия.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram