Кисинджър вижда промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток поради намесата на Китай

Хенри Кисинджър участва дистанционно в Световния икономически форум в Давос тази година. Снимка: АП

Споразуменията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Иран, постигнати с посредничеството на Китай, представляват значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток, каза в интервю пред Дейвид Игнейшъс от в. „Вашингтон пост“ бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. 

„Виждам това като значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток“, заяви бившият ръководител на външната политика на САЩ. „През последните години Китай декларира, че трябва да участва в създаването на световния ред“, добави патриархът на американската външна политика. „Сега той предприе важна стъпка в тази посока.“

Бившият държавен секретар отбеляза, че Китай играе все по-важна роля в Близкия изток. Говорейки за мерките, които Израел предприема срещу Техеран, Кисинджър подчерта, че „интересите на Китай сега ще трябва да се вземат предвид при оказването на натиск върху Иран“. 

Кисинджър беше държавен секретар на САЩ в периода 1973-1977 г. В периода 1969-1975 г. е помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност.

Самият Игнейшъс посочва в публикацията, че споразуменията между Саудитска Арабия и Иран, сключени с посредничеството на Китай, показват, че САЩ „вече не са незаменима сила в региона“. Според коментатора това „предвещава началото на многополярността“ в Близкия изток.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram