Ким Чен-ун отпътува за Русия с брониран влак, Путин кацна във Владивосток

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изглежда е отпътувал за Русия за среща с президента Владимир Путин, съобщи днес южнокорейската телевизия Уай Ти Ен (YTN), цитирана от Ройтерс и БТА. Новинарският канал се позовава на неназован висш правителствен източник.

Междуременно руските медии съобщиха, е президентът Владимир Путин е кацнал във Владивосток, където според предварителната информация трябва да се срещне със севернокорейския лидер. Ообиколката на Путин в Приморския край започна с посещение в корабостроителния комплекс „Звезда“ в град Большой Камень на 30 км от Владивосток. Държавният глава участва в кръщаването на два танкера от арктически ледови клас.

Според информацията на YTN Ким пътува към североизточната граница на Северна Корея със специален брониран влак, като е възможно срещата да се състои още утре. По-рано телевизията съобщи, че Путин и Ким вероятно ще се срещнат в сряда.

Преди това агенция Интерфакс информира, че се очаква Ким да посети руския Далечен изток „през следващите дни“.

Това ще е първото посещение на Ким в чужбина от повече от четири години и първото от началото на пандемията от КОВИД-19. Последното му пътуване зад граница, през 2019 г., също беше до Владивосток за първата му среща с Путин след провала на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея с бившия американски президент Доналд Тръмп, припомня Ройтерс.

Посещението на Ким в Русия все още не е потвърдено, посочва Ройтерс. За първи път то бе оповестено от американския в. „Ню Йорк таймс“, чиито източници са неназовани представители на САЩ, а южнокорейското разузнаване каза, че това е възможно. Държавните медии в Северна Корея и Русия обаче запазиха мълчание.

Кремъл обяви, че „няма какво да каже“ по въпроса, макар да е планирано президентът Путин да говори тази седмица в руския пристанищен град на Тихия океан Владивосток (на 6500 км източно от Москва) на течащия в момента Източен икономически форум, който завършва в сряда.

По улиците на Владивосток е забелязано по-силно полицейско присъствие от обичайното, предаде Ройтерс. В същото време агенцията отбеляза че сега, за разлика от предишното посещение на севернокорейския лидер, не се виждат национални знамена на Северна Корея.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram