Катар спря доставките на природен газ за Европа заради американските удари в Йемен

Катар спря изпращането на танкери за втечнен природен газ  през пролива Баб ел Мандеб, след като водените от САЩ удари по съоръженията на хутите в Йемен увеличиха рисковете по жизненоважния воден път, съобщи Bloomberg.

Най-малко пет кораба за втечнен природен газ, експлоатирани от Катар, които трябваше да преминат през южната част на Червено море, са спрени от миналия петък, показват данните от сайтове за проследяване на кораби. Три танкера са спрели край бреговете на Оман: единият в Червено море, другият в Средиземно море, близо до Суецкия канал.

Военноморските сили на САЩ и Великобритания посъветваха търговското корабоплаване да стои далеч от опасната зона в южната част на Червено море заради ракетните удари срещу хутите в Йемен. Най-малко три големи оператора на петролни танкери заявиха, че ще се вслушат в този съвет и ще избегнат района, отбелязва Bloomberg. През ноември хутите обявиха, че ще спират всички кораби, свързани с Израел, заради бомбардировките на Тел Авив срещу Газа. САЩ и Великобритания отговориха с въздушна атака срещу територии на хутите в Йемен.

Йеменската организация „Ансар Ал Ислам“, както са известни хутите в Йемен, не са атакували нито един кораб, превозващ газ, но нежеланието на Катар да продължи да преминава транзитно през пролива Баб ел-Мандеб подчертава рязкото увеличаване на рисковете след американско-британските удари срещу Йемен.

Полуостровното емирство в Персийския залив, третият по големина износител на втечнен природен газ в света, беше сред малкото доставчици на газ, които продължават да използват Червено море за доставка на гориво в Европа. Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и изпращаше доставките през Суецкия канал, тъй като алтернативата е много по-дълъг маршрут около южните брегове на Африка. През миналата година катарският газ е съставлявал около 13% от потреблението на Западна Европа.

Повишените рискове могат да забавят доставките на гориво за топлоелектрическите централи за Европа, но това едва ли ще доведе до недостиг в близко бъдеще. Регионът е добре зареден. Европейските референтни цени на газа се търгуват близо до най-ниското си ниво от август, посочва изданието.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram