Италия избира нов парламент. Крайнодясната Джорджа Мелони – на косъм от победа

Италианците избират нов парламент. На косъм от победата е крайнодясната партия на Джорджа Мелони, която през последните месеци смекчи имиджа си и негодува да я свързват с фашисткото минало на Италия. Мелони, която е лидер на „Братята на Италия“ се стреми да стане първата жена премиер на страната.

През последните месеци Мелони подкрепя западните санкции срещу Русия и смекчи реториката спрямо Европа. Все още обаче прегръща стария фашистки лозунг „Бог, отечество и семейство“, обяви се против „ЛГБТИ лобито“ и призова за военноморска блокада на Либия, за да спре миграцията.


Урните в Италия отварят в 7 ч. сутринта и затварят в 23 ч., когато екзитполовете ще дадат резултати. Последните официални предизборни проучвания в Италия бяха публикувани на 9 септември. Те показват, че дясноцентристката партия има добри шансове да надделее над всички съперници на изборите.


След вота политическите сили в страната ще преговарят, за да си осигурят достатъчно подкрепа в парламента за съставяне на правителство. Очаква се новият парламент да започне работа на 13 октомври.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram