„Ислямска държава“ е извършила голям брой екзекуции и трупа химикали в жилищни райони на Мосул

0
2

Бойци на „Ислямска държава“ са екзекутирали още голям брой хора в околностите на Мосул тази седмица и, както се твърди, трупат амоняк и сяра в жилищни райони, вероятно за употреба като химически оръжия, заяви днес говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.
Масов гроб с над 100 тела, открит в град Хамам ал Алил, е едно от няколкото места, където „Ислямска държава“ е извършила кланета, заяви Шамдасани, като се позова на информация от местни източници, включително от мъж, който се престорил на мъртъв по време на масова екзекуция.
Извършват се публични екзекуции за „измяна“  и „сътрудничество“ с иракските сили, които се опитват да превземат града, за използване на забранените мобилни телефони и за дезертьорство.
Хора с колани с експлозиви, вероятно тийнейджъри или малки момчета, биват разполагани по тесните улички на стария град на Мосул, а отвлечени жени биват „разпределяни“ между бойци или им се казва, че ще съпровождат конвои на „Ислямска държава“, каза Шамдасани.
Руското министерство на отбраната заяви, че въоръжените формирования в Алепо използват химически оръжия, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс.Руски анализ на невзривили се артилерийски снаряди от квартал „1070“ на Алепо в югозападния край на града е показал данни за наличие на отровни вещества, включително хлор и бял фосфор, заяви министерският говорител генерал Игор Конашенков.

Бунтовниците използват подобни боеприпаси срещу мирното население и правителствените войски, каза той./ БТА

Коментари от Фейсбук