Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия, след като двете страни възобновиха отношенията си преди два месеца, съобщава Анадолската агенция.

Новоназначеният на поста Алиреза Енаджати е работил като помощник на външния министър и генералния директор по въпросите на Арабския залив в министерството.

След години на враждебност, която подхранваше конфликти в Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат край на дипломатическия си разрив и отново да отворят посолствата си. Ключовото споразумение беше постигнато през март с посредничеството на Китай.

Миналия месец страните размениха официални посещения за уреждане на повторното отваряне на своите посолства и консулства след седемгодишна пауза.

Саудитска Арабия прекъсна отношенията си с Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор между двете страни относно екзекуцията на шиитски мюсюлмански духовник от Рияд.

В резултат на това кралството поиска от иранските дипломати да напуснат страната в рамките на 48 часа, като същевременно изтегли своя персонал на посолството си от Техеран.

Двустранните отношения започнаха да се влошават година по-рано, след като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където движението на хутите, подкрепено от Иран, свали правителството, поддържано от Саудитска Арабия, и превзе столицата Сана.

За Саудитска Арабия настоящото споразумение може да означава по-добра сигурност. Кралството обвини Иран за въоръжаването на хутите, които нанесоха въздушни удари с ракети и дронове срещу неговите градове и нефтени съоръжения.

През 2019 г. Рияд директно обвини ислямската република за масирана атака срещу петролните съоръжения на „Арамко“, която унищожи половината от нейния петролен добив. Техеран отрече тези обвинения.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram