Имамоглу готов да работи „в хармония“ с Ердоган. Заплаха ли е новият кмет на Истанбул за президента?

0
2

Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изрази готовност да работи „в хармония“ с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на града, предава Фокус, цитирайки AFP.

„Г-н президент, готов съм да работя в хармония с Вас. Оттук отправям молбата си да се срещна с Вас в най-кратки срокове“, заяви опозиционният кандидат Имамоглу, след като спечели решителна победа над кандидата на Ердоган в кметските избори – Бинали Йълдъръм.

 

По традиция „речта от балкона“ бе запазена марка на Ердоган след избори, а и референдуми, защото винаги печелеше, и така президентът говореше пред хиляди привърженици, дошли да го чуят.

 

В първите часове след резултатите нямаше подобна реч, но Имамоглу събра в района на Бейликдюзю хиляди привърженици. „Край на партийните разделения. Сега има заслуги и морал. Сега има правила, закон, правосъдие,“ каза той.“

Фигурата на Имамоглу успя да обедини кемалисти и кюрди с религиозните турци, част от електората на Ердоган, по начин, по който учителят Мухарем Индже не успя на миналогодишните парламентарни избори.

Хиляди привърженици чуха и речта на Имамоглу в изборната нощ в Бейликдюзю, Истанбул.

За него обаче трудното предстои. Според цитирания от „Блумбърг“ професор по социални науки в университета „Сабанджъ“ начинът, по който Имамоглу се справи на поста, ще „определи дали може да е съперник (на президентските избори) през 2023 г.“

Новият кмет на Истанбул набра популярност, след като загуби спечеления на 31 март пост след само 18 дни на него. На Ердоган не помогнаха и обвиненията, отправяни от него и партията му към опонента – че е подкрепян от обвинявания за опита за преврат преди три години духовник Фетхуллах Гюлен или че е „грък“ (защото е от Трабзон).

Снощи в първия си коментар на резултатите в „Туитър“ Ердоган даде заявка, че може да не иска нови избори преди юни 2023 г., когато трябва да са следващите. Той застъпи същата теза и след местния вот на 31 март, когато каза, че за Турция е по-добре да има четири години стабилност без избори, които да нагнетяват напрежението. Това мнение изрази в съобщение, цитирано от „Ройтерс“ и лидерът на националистическите съюзници на ПСР, Девлет Бахчели.

Може обаче да се стигне до извънредни президентски избори, ако Ердоган иска да спре възхода на Имамоглу, смята Мурат Гезиджи, който оглавява социологическата агенция, носеща неговата фамилия. Според него има и друг възможен сценарий – създаване на „политически хаос“ в ПСР, който може да „доведе до формирането на нови партии“ и изборите да се насрочат за по-късно тази година или рано догодина.

И според Би Би Си случващото се ще ускори разцеплението в ПСР и сега ще се говори повече за времето след Ердоган. „Той ще подчертава, че е на власт в непосредствено бъдеще – няма насрочени избори за преди 2023 г., но мнозина ще ги очакват по-рано,“ пише кореспондентът на британската обществена медия Марк Лоуън часове след вота.

Същевременно възходът на Имамоглу, ако остане на поста, не е гарантиран. Турски журналисти обръщат внимание, че вотът бе само за кмет на община Истанбул и това не променя с нищо победата на ПСР на изборите за общински съветници, където те имат мнозинство в града. Съветът би могъл да блокира планове на Имамоглу, както вече направи с предложения за намалени сметки по време на краткия му мандат през април. След като отхвърли идеята му, само ден по-късно мнозинството на ПСР я предложи само, обяви я за своя и я прокара с гласовете си.

Ердоган разбира това и вече е припомнял, че мнозинството е ключово по въпроси като годишния бюджет. Мнението си за това какъв ще е Имамоглу като кмет той обобщи с думите: „Ще е като украса на витрина.“

Не е ясно кога Висшият изборен съвет ще огласи окончателно официалните резултати от безпрецедентния вот в Истанбул. Две агенции – АНКА и Анадолската, придобиха правото да съобщават първи резултатите, макар и неофициалните, а медиите лавинообразно ги публикуваха в сайтовете си. Но както винаги по избори в Турция, малко преди да приключи обработването на резултатите от всички урни, публикуването зацикли.

 

Така според досега известните числа разликата между Имамоглу и фаворита на Ердоган Йълдъръм е 800 242 гласа от обработени 96,07 протоколи, съобщи АНКА. Социалдемократът Имамоглу печели 54,30% подкрепа, а Йълдъръм от управляващата партия 44,79%.

 

Анадолската агенция съобщи за 99, 19% проверени протоколи и разлика между главните опоненти от 773 449 гласа. За Имамоглу са гласували 4 688 628 избиратели, за Йълдъръм 3 915 179.

Епицентър

Коментари от Фейсбук