Илон Мъск: Със „Старлинк“ продължаваме да финансираме безвъзмездно украинското правителство

Според последното изявление от милиардера Илон Мъск неговата компания „Спейс Екс“ ще продължи да финансира услугата „Старлинк“ в Украйна, която помага на цивилните и военните в страната да имат интернет комуникации по време на войната с Русия.


Мъск смени позицията си, само ден след като беше заявил, че не може да си позволи да продължи с този жест. В Туитър той написа: „въпреки че „Старлинк“ продължава да губи пари, а други компании получават милиарди от доларите на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме безвъзмездно правителството на Украйна“.

Засега не е ясно дали предложението на Мъск е искрено или е израз на сарказъм, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, че ден след като Мъск обяви, че компанията SpaceX ще спре доставките на комплекти за приемане на сателитен интернет „Старлинк“ в Украйна, се тиражира неофициална информация, че милиардерът е обект на федерално разследване. Разглежда се неговото поведение при договарянето на придобиването на платформата Туитър. 

Той договори придобиването преди половин година. Изненадващо се отказа от сделката, заради неправдоподобни данни, относно реалните потребители.

Комплектите „Старлинк“ се превърнаха в жизненоважен инструмент за украинската армия в бойни условия, при които липсва мобилна и интернет връзка. 

Източници: БНР, dnes.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram