Избори в Русия – репетиция преди президентските догодина

0
97

В Русия започна така нареченият Единен ден за гласуване. След него ще бъдат запълнени две вакантни места в Държавната дума, ще бъдат избрани губернатори на 16 региона и депутати в шест регионални парламента, предаде ТАСС.

Единният ден за гласуване до голяма степен ще бъде генерална репетиция преди президентските избори: ще бъдат изпробвани нови възможности за гласуване, предвиждащи административно облекчаване на изборния процес, както и нови технологии при обработването на бюлетините, пише БТА.

Единният ден на гласуването обхваща цялата територия на Русия. Избори на различни равнища ще има в 82 от 85-те нейни региона – изключенията са Санкт Петербург, Ингушетия и Магаданска област.

Общо кандидатите, които се явяват на тях, са приблизително 36 700. Освен това ще има и 230 местни референдума. В изборите ще участват 42 партии и шест обществени обединения.

Общо в гласуването имат право да участват 46 милиона души, тоест около половината избиратели в Русия, съобщи заместник-председателят на руската ЦИК Николай Булаев. Гласуването започна първо на Курилските острови и остров Сахалин в Далечния изток.

dnes.bg

Коментари от Фейсбук