Ивета Чернева: Тръмп уцели с американския посланик в България

1
14

Президентът Тръмп е критикуван за много неща, но изборът му на американски посланик в България не трябва да е между тях. В това, той е уцелил и има заслуга.

Мустафа израства с интелектуален ролеви модел. Баща й е бил разследващ журналист в Америка, така че в България тя би искала да отстоява свободата на медиите, и има защо. За тази цел, тя вече среща местна българска подкрепа и създава приятелства.


Опитът на посланичката с политиката на Близкия Изток е придобит в кабинета на американския вице-президент, службата за Афганистан, кабинета на под-секретаря за политически работи и в националния съвет по сигурност, в допълнение към дипломатическите й мисии в Ирак, Гърция и Ливан. Това я подготвя за ролята й в България, която е специална, когато става въпрос за Близкия Изток.


България не е дипломатически активна в разрешаването на конфликти, но все пак е стратегически позиционирана като най-близка до Близкия Изток сухопътна външна граница на ЕС. Завръщането на бойци на Ислямска Държава с ЕС паспорт от огнища на тероризъм в Близкия Изток задължително ще минава през България като порта към Европейския Съюз. А Тръмп беше много настоятелен като каза, че европейските нации с джихадисти на Ислямска Държава трябва да поемат отговорност за тях. Какво се случва с бойци на ИДИЛ когато те влязат обратно за първи път в ЕС – вероятно в България – е ключов въпрос. В този смисъл функцията на България и ролята на американския посланик ще са от важност.


Това беше първата ми мисъл, когато видях професионалния опит на посланик Мустафа. Изглежда, че президента Тръмп е оценил стратегическата роля на България, за да изпрати точно нея.


Разбира се, освен нажежените теми има също какво да се каже и за енергийна сигурност и сътрудничеството между Съединените Щати и България. Съдейки по първите й срещи тук, енергийната сигурност ще е приоритет за посланичката.


Американското посолство в София традиционно се занимава с културен и образователен обмен. Това е нещо, което се оценява от много българи, които са се възползвали от езикови програми, и не само.


Остава да се види, какъв ще е приноса на посланик Мустафа в дългосрочен план към българо-американските отношения. От първи впечатления обаче, изглежда, че Доналд Тръмп е взел правилното решение.


Ивета Чернева, работила за пет агенции на ООН и в Американския Конгрес

Фрог

Коментари от Фейсбук

Comments are closed.