Зеленски благодари на България за отпадането на забраната за внос на храни от Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски изказа благодарност на България за решението ѝ да се откаже от забраната за внос на украинско зърно и обяви, че страната ни е пример за солидарност.

“Благодарен съм на България за решението ѝ да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември.

Благодаря на министър-председателя Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха тази стъпка.

България дава пример за истинска солидарност”, написа той в профила си в платформата X.

По-рано българският парламент взе решение да не удължава след 15 септември забраната за украинското зърно. Преди ден българският министър на финансите Асен Василев обяви, че страната ни е загубила 146 млн. лв. от ограниченията.

Забраната продължи повече от 4 месеца и се отнасяше за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

С благодарност, отново в платформата X, излезе и Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент. 

„Приветствам решението на Народното събрание на България за премахване на забраната за внос на зърно в ЕС от Украйна. Това ясно демонстрира солидарност с Украйна в този изключително труден за страната ни момент! Това също е значителен принос за глобалната продоволствена сигурност. Благодарен съм на всеки депутат, който подкрепи това решение!“, написа той.

Източник: mediapool.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram