Захарова: Провалиха се плановете на ЕС да използва визитата на Борел, за да бичува Русия

0
519
Парламентарни избори 2021#

Европейският съюз планираше да организира публично бичуване на Русия от посещението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва, но това не се получи. Това заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио „Вести ФМ“, съобщава ТАСС.

 

„Ще ви разкрия една тайна за нашите западни партньори: когато не успеят да бичуват, те изпадат в истерия, отбеляза Захарова. Задачата беше да извършат това публично бичуване, което, струва ми се, планираха много внимателно. Тоест да се говори за митинги, да се говори за журналисти, а Навални да бъде основната тема. Не се получи“, отбеляза говорителката на руското външно министерство.

Според нея плановете на западните партньори не са се увенчали с успех, тъй като руската страна е „предложила да бъдат обсъдени реални въпроси: от проблемите до перспективите за развитие, които са на дневен ред“. „Всъщност беше представен целият набор от теми за дискусия. И най-интересното е, че тази дискусия се проведе“, подчерта официалният представител на руското външно министерство.

По-рано в интервю за ТАСС Мария Захарова посочи, че изявлението на Жозеп Борел за посещението му в Москва, което той публикува в блога си след завръщането си в Брюксел, противоречи на позицията, която той самият изрази на 5 февруари на съвместната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров. Според нея това показва, че някой диктува на ЕС как да се държи с Руската федерация.

Гласове

реклама