Захарова: Навални е агент на САЩ в Русия

Движението на руския опозиционер Алексей Навални е ръководено от САЩ. Това заяви днес говорителката на външното министерство в Москва в отговор на американските критики на решението на Русия да обяви за „екстремистки“ организациите на основния критик на Кремъл, предаде Франс прес.

Бързината, с която Вашингтон тази нощ осъди решението на руското правосъдие да забрани всички структури на Навални, показва, че той всъщност е „техен агент“, каза Мария Захарова.

Два часа след оповестяването на решението те излизат със специално изявление, възмути се тя пред радио „Вести-ФМ“, говорейки за САЩ. „Те проявяват такова политическо усърдие, защото са засегнати хора, контролирани от тях, хора, които бяха подкрепяни от тях политически и по други начини“, добави говорителката.

Навални е в затвора от януари. Неговите привърженици винаги са отричали да имат някаква връзка със западни сили и са наричали тези твърдения лъжи, целящи да ги опорочат. Кремъл обаче дори заяви, че опозиционерът сътрудничи с чуждестранни разузнавания.

Русия лансира мащабна съдебна офанзива срещу опозиционерите и по-специално близките до Навални след ареста му през януари при завръщане от Германия. Там той се възстановяваше от отравяне, разпоредено според него от Владимир Путин.

Забраната на организациите, обявени за „екстремистки“, дава основания привърженици на Навални да не бъдат допуснати да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram