ЕП: България и Румъния трябва да влязат в Шенген до края на годината

Европейският парламент призова Съвета на ЕС да одобри присъединяването на Румъния и България към Шенген до края на тази година.

В резолюция, приета в сряда с 526 гласа „за“, 57 гласа „против“ и 42 „въздържал се“, парламентът подчертава, че и двете страни вече са изпълнили необходимите изисквания, за да станат част от безвизовото пространство, съобщават от пресцентъра на ЕП. 


Членовете на ЕП изразяват съжаление за решението на Съвета от 8 декември 2022 г. да отхвърли тяхното членство, „без да представи каквато и да е правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване“.


Това е поредният път, в който депутатите призовават Съвета да одобри членството на София и Букурещ в Шенген. В края на юни евродепутатите от комисията по петиции в ЕП призоваха за отваряне на вратата към безвизовото пространство напълно единодушно. 


„По-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен“, посочват евродепутатите в резолюцията си. 


Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, натоварва бизнеса и населението на двете страни социално и икономически, според парламента. Гражданите, посочват депутатите, са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи за пътуване или правене на бизнес.

Понастоящем всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство за свободно пътуване, което включва и държави извън ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия прецени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram