ЕК след записите: Приемането в Шенген и еврозоната е по ясни критерии

Ерик МамерСнимка: Европейска комисия

Критериите за приемане и в Шенген, и в еврозоната ще бъдат приложени много стриктно. Това каза завеждащият пресслужбата на ЕК Ерик Мамер в отговор на въпрос за записа с думите на премиера Кирил Петков, пуснат от депутата Радостин Василев:

„Това, което е ясно е, че има критерии, които се прилагат за влизането в Шенген. Председателката изрази изключително ясно подкрепата си и за България, и за Румъния за влизането им там, мисля, че това е съвсем ясно. Има и много ясни критерии за влизане в еврозоната. Председателката, както и всички еврокомисари, а и Съветът на ЕС, разбира се, ще приложат залегналите критерии за това решение много стриктно“.

Той отбеляза, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ясно е изразила подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Напълно невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход, заяви още говорителят на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с днешните изявления на народния представител Радостин Василев и представители на управителния съвет на гражданското движение „Силна България“.

По принцип не коментираме твърдения и разпространявани записи, обобщи говорителят.

В записа, който Радостин Василев пусна на журналисти, се чува как бившият премиер казва, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап.

Същевременно, по думите му, тя му е обещала да влезем по друг начин и му е подметнала шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности. 

Източници: БНР, epicenter.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram