ЕК призна за доставка на 1,5 млн. некачествени маски

0
309

Европейската комисия призна днес, че е доставила на държавите от ЕС 1,5 млн. защитни маски, за които се потвърждават съмненията, че са некачествени. Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия, пише Дарикнюз.

ЕК е съобщила на държавите от ЕС за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат. Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия.

Според говорителя, поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. По неговите думи, качеството на маските се проверява при доставката, както са направили полските власти.

България също е сред страните, които получиха маски от ЕК.

На правителството остава решението дали и как да ги използва в борбата с коронавируса, предвид голямата заболяваемост сред медицинските лица.

Доставката бе направена на 8 май и бе част от новата поръчка на Комисията, чрез която бе финансирана покупката на 10 млн. маски по линия на Инструмента за спешна подкрепа./КРОСС/ 

Коментари от Фейсбук