Евросъюзът предложи на Украйна да се предаде

/Поглед.инфо/ Ръководителите на Франция, Германия, Италия и Румъния наскоро се срещнаха с Владимир Зеленски, за да го убедят да преговаря с Русия, според западните медии. Въпреки това, губейки до 500 убити души на ден, украинците отказват да направят отстъпки и изискват нови доставки на оръжие от своите партньори. Защо Киев продължава да упорства?

Гаранти на сигурността

Съдейки по репортажите, най-много се наслади на пътуването германският канцлер Олаф Шолц. Поне усмивката му е най-широка на снимките.

Дори шефът на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба, който се появи с крак в гипс и с патерица, първо поздрави именно Шолц. Като се има предвид колко много пострада германският лидер през последните няколко месеца от украински политици и дипломати, той беше длъжен да използва това посещение с максимална полза за собствения си имидж.

Но очакванията на Зеленски, очевидно, не се оправдаха. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Украйна „трябва да има възможността да спечели“. В тази връзка той разпредели шест допълнителни оръдия “Цезар” и отказа да доставя танкове и самолети, защото „това вече не е свързано с отбраната“.

Украинските власти очевидно искаха преговорите да се съсредоточат върху бойните действия, но европейските лидери се фокусираха върху диалога с Москва. Макрон подчерта, че Париж и Берлин няма да преговарят с Русия вместо с Киев. Те могат да действат само като „гаранти за сигурност“ на Украйна. И това едва след като всичко свърши.

След заминаването на скъпите гости Зеленски каза, че това е било исторически ден и е почувствал подкрепата на лидерите на четири европейски държави наведнъж. Всъщност всички те са повтаряли, че Украйна трябва да защитава своята териториална цялост, а не да подписва мир при условията на Москва. Но политиците често казват едно, а мислят нещо съвсем различно.

Мир в замяна на територии

Напоследък представители на колективния Запад все повече се опитват да убедят Киев да направи отстъпки. Според германския вестник “Велт”, ръководителите на Германия, Франция и Италия Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Марио Драги в Киев са заявили, че биха подкрепили предоставянето на Украйна статут на кандидат-членка на Европейския съюз, но в замяна призоваха Зеленски да седнете на масата за преговори с Москва.

Те мотивираха позицията си с факта, че последствията от икономическата криза, причинена от конфликта, стават все по-трудни за компенсиране. Става дума не само за бъдещето на Украйна, но и за стабилността в страните от ЕС.

Колумнистът на американското списание “Нешънъл Интерест“ Араш Тупчинеджад пише, че проточването на конфликта заплашва оцеляването на Украйна. Според него териториалните отстъпки изглеждат само разрушителни, но в действителност те ще помогнат за превеждането на конфликта в дипломатически канал и ще спрат човешките загуби. В същото време в статията се казва, че не се знае колко дълго западните страни ще могат да подкрепят Украйна – самите те са затруднени от икономическа криза.

Италианският социолог Алесандро Орсини в ефира на телевизионния канал Ла7 каза, че няма нужда да се правят териториални отстъпки, защото те вече са направени – просто трябва да бъдат признати. По-специално е създаден транспортен коридор между Донбас и Крим. Ако Киев продължи да упорства, последствията ще бъдат още по-лоши, убеден е Орсини.

Изданието “Тагешипигел” нарече плановете на Зеленски за връщането на Крим, Донбас, Херсон и Запорожие откъснати от реалността. Вестникът смята, че лидерите на Германия, Франция и Италия трябва да свалят украинския лидер на земята. Чрез това те ще отворят път за преговори, който ще ги спаси от трудни решения.

“Ройтерс”, позовавайки се на източници в германското правителство, съобщава за безпокойството на Берлин, че „някой на Запад“ може да подтикне Украйна към нереалистични военни цели. По-специално става дума за Крим – опитите за връщане на полуострова ще проточат конфликта дълго време.

Припомняме, че Остин и Блинкен казаха, че Киев трябва да получи достатъчна подкрепа за скорошна победа, докато Русия, напротив, трябва да бъде „отслабена до такова състояние, че никога повече да не направи нещо подобно“.

Двойна реторика

Експертите смятат, че броят на призивите за териториални отстъпки пряко зависи от успеха на руските войски. Западните политици виждат, че по време на спецоперацията Москва последователно се движи към обявените цели, а Киев, въпреки всички усилия на съюзниците, не може да направи нищо по въпроса.

Партията на мира се ръководи от Франция, Германия и Италия. На първо място, те се опитват поне да фиксират линията на фронта там, където е сега, защото по-нататъшното настъпление на руските и републиканските войски, според тях, може да доведе до катастрофа не само за Киев, но и за всички негови съюзници.

„За това обаче е необходимо съгласието на Зеленски и той прави само това, което му е наредено от Вашингтон. Каквото и да му обещават европейците, то не е достатъчно. В краен случай президентът на Украйна ще се надява на евакуация, но той няма да се предаде без команда“, обяснява заместник-ръководителят на Института на страните от ОНД Владимир Жарихин.

„Партията на войната“ традиционно се ръководи от САЩ и техните сателити: Великобритания, Полша, Латвия, Литва и Естония. Те също се противопоставят на териториалните отстъпки.

В същото време дори в Америка няма пълно единодушие, както се вижда от скандалната реч на Кисинджър, който призова Запада да спре да се опитва да „разбие руската армия в Донбас“ и посъветва Зеленски да започне преговори с Русия . Според него, ако това не се случи през следващите два месеца, Европа ще бъде изправена пред тежки последици.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън, според източниците на американския телевизионен канал Ен-Би-Си, наскоро каза, че войнствените изявления на ръководителите на Пентагона и Държавния департамент Лойд Остин и Антъни Блинкен „пораждат неоправдани очаквания сред украинските власти и да увеличи риска от пряк сблъсък между Вашингтон и Москва“.

Според “Ню Йорк Таймс” Джо Байдън може да премине в „партия на мира“ след междинните избори за Конгрес през ноември. Президентът на САЩ се опасява, че избирателите ще сметнат за слабост одобрението на териториални отстъпки на Украйна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Евросъюзът предложи на Украйна да се предаде

  1. Русия ще преустанови военните действия ,само при пълната капитулация на Украйна!!!…

Comments are closed.