Европейците се опитват да спрат руската експанзия в Африка

В четвъртък на летището на малийската столица Бамако беше посрещнат транспортен самолет от Русия – с него бяха доставени четири хеликоптера Ми -171. Министърът на отбраната Садио Камара дойде да ги посрещне, като заяви, че властите в страната са закупили хеликоптери със собствени пари, а Русия е предложила да им достави оръжие и боеприпаси.

Аз бях потресен. Тези думи са неприемливи … Това е срам и не прави чест на това правителство, което дори не е такова, тъй като е създадено в резултат на два държавни преврата“ – а това вече са думите на президента на Франция Емануел Макрон, казани от него в същия ден.

Не, Макрон не реагира на думите на Камара – той коментира неотдавнашното изказване в Общото събрание на ООН на премиера на Мали Шогел Майги, който заяви, че „Париж изхвърли Бамако в средата на полета“.

Ставаше дума за прекратяване – или по -скоро намаляване и преформатиране – на операция „Бархан“, която французите провеждат от 2012 г. в Мали и съседните страни, опитвайки се да ограничат набиращите сила сепаратистки ислямистки групи (туареги и не само). Французите не успяха да се сдобият с успех, напротив: преди девет години сепаратистите бяха на 600 километра от Бамако, а сега вече са на сто. Затова Макрон реши да намали контингента и да промени формата на операцията, на което малийските власти отговориха:

Новата ситуация, възникнала във връзка с края на операция„ Бархан “, която постави Мали пред свършен факт и доведе до факта, че сякаш бяхме зарязани на средата на пътя, ни подтикна да проучим начините и средствата за по -добро самостоятелно осигуряване на безопасността с помощта на други партньори . „…

Майги не посочи новите партньори, но за никого не е тайна, че става въпрос за Русия. Още през пролетта на тази година руски знамена и портрети на Путин бяха видени на демонстрации в Бамако с лозунги „Русия, помогни!“ Едва бяха дошли на себе си от появата на руски ЧВК и военни съветници в Централноафриканската република, а ето сега тези руснаци вече се наместват в Мали!

„Хиляда руснаци ще отговарят за сигурността на високопоставените лица на страната и обучението на въоръжените сили на Мали. Те ще получават девет милиона евро на месец и ще имат достъп до три находища на полезни изкопаеми.“

През август Макрон повдигна темата за руското присъствие в Мали дори в телефонен разговор с Путин. И през последните няколко седмици, след като в западната преса се появи информация за предстоящото подписване на споразумение между правителството на Мали и ЧВК „Вагнер“, французите и ЕС пристъпиха към публични изявления.

Все още няма споразумение (все още само около 50 „експерти по сигурността“ от Русия работят в Бамако). Малийските власти обещават официално да информират ако се подпише такова, но Западът вече заплашва Мали с пълна сила.

Първо, френският външен министър предупреждава, че „появата в република„ Вагнер ”, която е известна в Сирия, както и в Централноафриканската република със своите жестокости, грабежи и различни нарушения на правилата за поведение, е абсолютно несъвместимо с нашето присъствие.“ Тоест заплашва с изтегляне на всички френски сили като цяло.

Пак тогава Хосеп Борел съобщава, че „поканата на групата на Вагнер няма да допринесе за отношенията ни с правителството на Мали, а след това долетя министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли, за да заяви на своя малийски колега: сключването на контракт за партньорство с руските наемници ще доведе до „международна изолация “. Да, а също и до „съкращаване на суверенитета“ на Мали.

Но това е театърът на абсурда: бившата метрополия, която се опитва да контролира ситуацията в Мали през всичките 60 години независимост (финансовата система, икономиката, проблемите със сигурността, обучението на персонала и т.н.), плаши нейната власт чрез съкращаване на нейния суверенитет! И в същото време – спомнете си думите на Макрон – говори за тяхната нелегитимност.

Освен това Париж се опитва да окаже натиск върху Москва. Външният министър Льо Дриан миналата седмица в Ню Йорк „предупреди Лавров за сериозните последици от намесата на Вагнер в делата на тази страна„. И Лавров отговори публично:

Те се обърнаха към частна военна компания от Русия във връзка с факта, че, както разбирам, Франция иска значително да намали своя военен контингент … Те не успяха да направят нищо и терористите все още водят шоуто там. Доколкото правителството на Мали оценява, че силата им е недостатъчна без външна подкрепа, а външната подкрепа се намалява от тези, които обещаха да помогнат за изкореняването на тероризма, те се обърнаха към частна руска военна компания. „

Дейностите на руската ЧВК на територията на Мали се отнасят до отношенията между нея и правителството на страната, а руските власти нямат нищо общо с това, добави Лавров, и по закон той е абсолютно прав. ЧВК са необходими, за да се направи това, което по една или друга причина човек не иска да формализира на ниво междудържавни отношения, които Западът използва от много дълго време (от много векове, ако си припомним историята).

Лавров отговори и на Борел – разказа за подробностите от срещата му с него в Ню Йорк:

Африка е наше място“. Просто направо така каза. Ако той наистина иска да говори по тези теми, би било по-добре да се синхронизират усилията както на ЕС, така и на Русия по отношение на борбата с тероризма не само в Мали, но и в целия регион Сахара-СахелНо да се казва: „Ние сме първи тук, така че се разкарайте“ е обидно за правителството на Бамако, което е поканило външни партньори, и второ, като цяло не трябва да се говори с никого по този начин. “

Ясно е, че в Европа ще продължат да недоволстват от „руската експанзия“ в Африка, въпреки че нашето присъствие там е несравнимо с европейското.

Да, Русия е водещият доставчик на оръжия за Черния континент – но във всички случаи нашите позиции там са значително по-ниски от тези на Запад. И те са далеч под нивото от 70 -те и 80 -те години, когато съветското влияние в Африка достига своя максимум. Така че имаме много да се стремим – и най -важното много африкански държави искат да увеличат влиянието на Русия. Преди две години в Сочи се проведе първата руско -африканска среща на високо равнище – президентите на повечето страни на континента дойдоха при Владимир Путин:

Ние се нуждаем от това, вие да демонстрирате приятелството си с нас в региона. Всички знаят, че сте герой, г -н президент.“

Така говори на срещата на върха не някой друг, а самият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта. При него бяха сключени двустранни споразумения за военно-техническо сътрудничество. Между другото, те далеч не са първите в историята на нашите отношения, защото още в началото на 60 -те години, веднага след придобиването на независимост, Мали стана един от близките африкански партньори на Москва.

В същото време никой не смята Кейта за проруски политик – той просто видя какво се случва в неговата страна и в региона като цяло, особено след като Западът унищожи Либия.

По -малко от година по -късно президентът беше свален от армията, но лидерите на новото правителство запазиха интереса си към укрепване на връзките с Русия. Западната преса обяснява това с тяхното „руско“ минало: министърът на отбраната Камара учи една година в руската военна академия, а премиерът Майги получава диплома на инженер по комуникациите от нас още през съветските години. Но е смешно да се свежда политиката на малийските власти до детайлите на техните биографии – особено след като с порядък повече са местните политици с френски дипломи.

Просто малийците (както всички африканци) искат истинска независимост (да не говорим за факта, че трябва да се борят, за да се запази една държава), а Русия е само силата, която може да им помогне в това. Такъв беше случаят през 60 -те години на миналия век и така остава и сега.

Тогава обаче много африкански държави обявиха своя социалистически избор – не толкова защото разчитаха на съветската помощ, а поради желанието да се отърват от контрола на бившите колонизатори, да изградят независима икономика.

Почти никой не успя: имаше твърде много вътрешни проблеми и конфликти в държави с произволно начертани граници, а бившите хазяи всъщност изобщо не се канеха да изпускат нишките на управлението. В резултат на това Африка изостави социализма. Но не и от мечтата за истински суверенитет – и при нов обрат в историята, тя отново гледа с надежда именно към Москва.

Поглед инфо