Европейската прокуратура разследва сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски

Европейската прокуратура се е заела със сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски, като е дала указания на Министерство на вътрешните работи как да разследва сигнала. Народните представители пък ще поканят земеделеца на закрито заседание на комисията по ревизията.

Комисията с председател Мая Манолова изслуша представители на Правосъдното министерство, МВР, НАП и КФН във връзка със скандала, избухнал след разкритията на земеделеца Светослав Илчовски.

В началото на заседанието на комисията Мая Манолова съобщи, че от общо 10 институции, които е трябвало да реагират по сигнала на фермера, действия се предприели едва три – Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и Комисията по финансов надзор. До комисията по ревизията са изпратени становища от Европейската прокуратура и Националната агенция по приходите.

От доклада на правосъдното ведомство стана ясно, че няма данни за издевателства над Миню Стайков в затвора, както твърдеше Илчовски. Според проверката Стайков е прекарал голяма част от визирания от земеделеца период в болнично заведение.

От МВР посочиха, че са взели писмени показания от Светослав Илчовски. Европейската прокуратура е предприела действия по разследване на сигнала на земеделеца и го е разпитала. Във вътрешното ведомство не са получили данни от българската прокуратура дали от Илчовски са взети показания, но от Европейската прокуратура са дали указания как да разследват сигнала му.

От КФН докладваха на депутатите от комисията, че са изискали информация от фирма „Градус“ и са установили, че ако е имало фиктивни сделки, то те не са повлияли върху цената на акциите на дружеството.

На закрито заседание ще бъдат изслушани представители на НАП, но на закрито заседание заради чувствителни данни. Народните представители ще поканят и бизнесмена Светослав Илчовски за допълнителни разяснения.

Източник: dnes.dir.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram