Евролидерите не се разбраха за наследник на Юнкер, срещат се пак на 30 юни

0
6
Лидерите от Европейския съюз не се разбраха за ръководните позиции в европейските институции и ще се срещнат отново на 30 юни на извънредна среща на върха. Разговорите продължиха до 2 след полунощ, но нито един от кандидатите не получи достатъчна подкрепа.

Разговорите за топ номинациите продължиха повече от четири часа, но не се увенчаха с успех, съобщава БНТ. Около 2 часа през нощта председателят на европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите ще се срещнат отново на 30 юни, а самият той продължава консултациите с парламента.

 

Нито един от тримата водещи кандидати – Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вертегер от либералите не получава необходимото мнозинство – нито сред държавите-членки, нито в парламента. Тепърва ще се обсъждат нови имена.

„Отбелязвам с известно удоволствие, забавление, удовлетворение и щастие, че не е е толкова лесно да ме заместят.“, коемнтира Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия в момента.

 

Германският канцлер Ангела Меркер за пореден път подчерта, че няма намерение да сменя Берлин за Брюксел.

 

Евролидерите очакват с интерес и новия премиер на Великобритания, но то предупредиха, който и да е той, че предоговаряне на споразумението за Брекзит няма да има.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук