Евроизборите вече се провеждат в няколко държави

0
2
Гражданите на няколко европейски страни избират днес своите евродепутати. Вотът започна в четвъртък и продължава до неделя.

В Ирландия, проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фина гейл води след проведените вчера избори за Европейски парламент. Информацията е на базата на допитвания на излизане от избирателните секции. Центристката Фина гейл е на първо място в два от трите избирателни окръга, а Зелените печелят в Дъблин. Ирландия има 11 места в европарламента, съобщи БНТ.

 

Ирландците гласуваха и на референдум за опростяване на процедурата при развод. 87 на сто се обявиха за внасяне на промени в конституцията. Това значи, че ще отпадне изискването съпрузите да са живели разделени четири години, преди заявлението им да бъде разгледано от съда.

 

Днес на изборите за европейски парламента пред урните ще се явят избирателите в Чехия, които гласуват за втори ден, както и в Малта, Латвия, Словакия. За нито една от тези държави не се очаква обявяване на данни от екзитпол. Окончателните резултати от гласуването във всички страни-членки ще станат известни в неделя вечер.

Общо 427 милиона европейци ще избират 751 депутати, които заседават в Брюксел и Страсбург. Британците ще имат 73 места, след като напускането им беше отложено за октомври. Когато все пак кажат сбогом на съюза, 46 от техните места ще бъдат премахнати, а 27 места – преразпределени между 14 страни.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук