Дипломацията на Доналд Тръмп по телефона: Мей е слаба, Меркел – глупава

0
227

Политика по течението. Ето така може да бъде квалифицирана дипломацията на американския президент Доналд Тръмп. Причината – нови разкрития за международните му разговори със световните лидери всъщност показват системна неподготвеност по важни въпроси от страна на главата на Белия дом, но пък и демонстрация на надмощие и използване на остър език.

Разкритията идват от легендарният разследващ журналист Карл Бърснстийн – репортерът от “Вашингтон поуст”, който заедно с колегата си Боб Удуърд разкрива аферата “Уотъргейт”. Репортажите на вестника хвърлят светлина върху задкулисната игра по време на президентската предизборна кампания и значително допринасят за оставката на президента Ричард Никсън две години по-късно.

Бърнстийн разказва за разговорите на Тръмп с политически фигури като Ердоган, Путин, Меркел и Мей пред CNN – медия, която е известна с безкомпромисната си и нестихваща критика към държавния глава на САЩ. Заради тях високопоставени служители от президентската администрация доли започнали да гледат на Тръмп като на заплаха за националната сигурност.

Съветниците по национална сигурност Макмастър и Джон Болтън, министърът на отбраната Джеймс Матис, държавният секретар Рекс Тилърсън и шефът на Белия дом Джон Кели, както и служители на разузнаването дори стигнаха до заключението, че Тръмп често няма реална представа и оценка за отношенията си със световните лидери, пишат още от CNN. Според източниците на журналиста Бърнстийн с времето Тръмп не е научил уроците си и не е станал по-компетентен държавник, а напротив – продължил да смята, че е способен да очарова, стъписва и дори тормози своите колеги от дипломатическия свят докато не стане на неговата. Освен всичко, често се стремял да постигне целите си, въпреки че са в пълен разрез със съветите, дадени му от служителите в президентската администрация.

Притесненията на споменатите длъжностни лица за разговорите – и по-специално поведението на Тръмп към Путин – придобиват ново звучене на фона на докладите, за които президентът може би е научил още през март, че Русия е плащала на талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. Въпреки това държавният глава не е предприел никакви действия.

Източници на CNN споделят ощеи, че между Путин и Тръмп е имало разговори за желанието на Тръмп да сложи край на американското военно присъствие в Афганистан, но не са били обсъждани предполагаемите награди за талибаните.

Тръмп досега има най-много разговори по телефона с Ердоган, който понякога се е обаждал в Белия дом поне два пъти седмично и бил пряко свързван с президента по нареждане на Тръмп. В същото време президентът редовно е сплашвал и унижавал лидерите на основните съюзници на Америка, особено две жени между тях: казвал на британската министър-председателка Тереза ​​Мей, че е слаба и че ѝ липсва смелост; а на германската канцлерка Ангела Меркел, че е „глупава“.

Тръмп непрекъснато се е хвалел пред своите колеги държавни глави, включително автократичния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, за собственото си богатство, гениалност, „страхотни“ постижения като президент и „идиотизма“ на предшествениците му.

В разговорите си както с Путин, така и с Ердоган, Тръмп изпитвал особена наслада от това да злослови за бившите президенти Джордж Буш и Барак Обама и да казва, че да се работи пряко с него би било много по-ползотворно, отколкото по време на предишни администрации.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук