Двойна терористична атака в Йерусалим: тийнейджър е убит, 18 са ранени (обновява се)

Две експлозии разтърсиха Йерусалим през няколко минути тази сутрин. Един човек е убит, 18 са ранени. Двама са в критично състояние. Още двама са в тежко. Полицията разглежда случая като координиран двоен терористичен акт, извършен от палестинци, съобщава в. „Джерусалем пост“. Загиналият е тийнейджър, допълва изданието. Според i24 в критично състояние са трима души.

Единият взрив избухва близо до Централната автогара, втората – край спирка на кръстовище в северната част на града.

Взривът до гарата изглежда е причинен от бомба, поставена в чанта близо до автобус – съобщи израелската полиция. На кадри се вижда осеяният с дупки по предното стъкло автобус – показващи разпръскването на шрапнели.

Втората експлозия става минути по-късно близо до кръстовището Рамот.

Всеки автобус в Йерусалим ще бъде претърсен от полицията, всички кучета-бомботърсачи в Израел ще търсят взривни устройства – заяви началникът на полицията Коби Шабтай от мястото на първата експлозия.

Полицията разследва дали в двете нападения е участвал повече от един терорист, добави той.

Министърът на отбраната Бени Ганц извърши оценка на ситуацията заедно с ръководителя на Израелската служба за вътрешна сигурност „Шин Бет“ Ронен Бар, заместник-началника на щаба генерал-майор Амир Барам, началника на военното разузнаване на Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ ген. Ахарон Халива и други висши служители.

Министър-председателят Яир Лапид ще направи оценка на ситуацията в 12 ч (израелско и българско време) в щаба на Министерството на отбраната в Тел Авив. Там ще са Бени Ганц, министърът на обществената сигурност Омер Бар-Лев, ръководителят на Агенцията за национална сигурност Еял Халута, Шабтай, Бар, Барам и др.

Петима от ранените са евакуирани в медицинския център „Шааре Цедек“, двама са в критично състояние, двама са в тежко състояние. Други петима са евакуирани в Медицинския център на университета „Хадаса“ в Айн Керем.

Summary of the current situation in Jerusalem:
2 joint explosions in 2 locations using an explosive device estimated as attached to bicycles in bus stops:
1- the entrance to Jerusalem- 10 wounded- critically,severely
2- Ramot neighbourhood- 2 wounded lightly pic.twitter.com/Qhrr34GLKh— Avital Leibovich (@AvitalLeibovich) November 23, 2022

На мястото на взривовете са били изпратени спешни медици на United Hatzalah, както и специалисти от звеното за психотравми и кризисно реагиране на United Hatzalah, които да работят с множеството очевидци, които са претърпели за емоционален и психологически шок.

Снимки: БТА/АП

Няколко факултета на Еврейския университет в Йерусалим заявиха, че в резултат на нападенията и за да се гарантира безопасността на студентите, присъствието им в сряда няма да е задължително.

Път 1 – главната артерия към столицата – беше затворен за входящия трафик откъм Тел Авив.

През последните месеци Израел преживява вълна от тероризъм, въпреки че досега нападенията бяха предимно на Западния бряг и бяха извършени от палестинци, които използваха автомати или ножове. Миналата седмица трима израелци бяха убити при нападение с нож на входа на селището Ариел в района на Шомрон на Западния бряг.

Над 130 палестинци бяха убити в боеве между израелците и палестинците на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година. 2022 г. се превърна в най-смъртоносната в конфликта от 2006 г. насам. Израелската армия каза, че повечето от убитите палестинци са били палестински бойци, напомня АП.

Миналата седмица автомобил се взриви близо до пост на ЦАХАЛ близо до селището Мево Дотан в Западния бряг. Смята се, че колата, в която е имало три газови бутилки и кабели, е избухнала при неуспешен атентат.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram