Гърция потвърди три случая на новия хепатит

Националната здравна организация на Гърция в четвъртък вечерта потвърди три случая на новия остър хепатит с неизвестен произход при деца, които отговарят на критериите, определени от Световната здравна организация, пише гръцкият вестник Катимерини.

Два от случаите, при 14-месечно и 10-годишно дете , са имали симптоми на коремна болка, повръщане и треска, като лабораторните изследвания са показали значително повишаване на чернодробните ензими (трансаминази > 500 IU/ml).

Друго 18-месечно бебе е било асимптоматично с нива на трансаминазите, повишени до 500 IU/ml. Общият брой на случаите в световен мащаб е изключително нисък. Към днешна дата са съобщени около 300 случая, от които 163 са докладвани от Обединеното кралство.

В Испания вече са потвърдени 22 случая на остър детски хепатит с неизвестен произход.

Въпреки че се добавят нови държави със съмнителни случаи, броят на случаите по страни изглежда не се увеличава, което предполага, че разпространението е ограничено.

Припомняме, че у нас бе съобщено за един съмнителен случай от здравния министър проф. Асена Сербезова, но в последствие тази диагноза беше отхвърлена от директора на Националния център по заразни и паразитни болести профИва Христова.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram