Гърция натиска за ваксинационните паспорти


Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени, пише „Файненшъл таймс“. Атина се стреми да възстанови туристическата индустрия, която тежко пострада от коронавирусната пандемия.

„Гледайки към реакцията на някои страни на предложенията за ваксинационен сертификат, имам чувството, че има голямо късогледство.

Трябва да направим повече, за да се подготвим“, коментира Теохарис пред вестника. Както „Антени“ писа, страните в ЕС са разделени на два лагера относно идеята за единен ваксинационен паспорт.

Въвеждането на такива документи може да позволи свободни пътувания за отдих и по работа между страни след имунизация и ще бъде обсъдено на среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

Туризмът е жизненоважен за Гърция и дава около една пета от брутния вътрешен продукт на страната и заетостта.Въпреки частичното отваряне миналото лято, ограниченията за международните пътувания отнеха 4% от гръцкия БВП, според данни на ООН./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram