Грузинската служба за сигурност: Зам.-шефът на военното разузнаване на Украйна организира преврат в Грузия

Службата за национална сигурност на Грузия (SSG) обвини високопоставен украински служител в заговор за сваляне на правителството на черноморската нация чрез организиране на масови безредици в поредния епизод на ескалация на напрежението между двете страни, съобщи Aljazeera English. Изявлението беше публикувано във Фейсбук страницата на службата.

В понеделник SSG заяви, че Георги Лорткипанидзе, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна, който е бил заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, е планирал „дестабилизация, насочена към насилствено сваляне на правителството“.

В изявлението се казва, че грузинци, които се бият срещу руските сили в Украйна, включително Михаил Батурин, бодигард на излежаващия присъда в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, Мамука Мамулашвили, са сред заговорниците, които се обучават близо до границата на Украйна с Полша.

Украйна многократно поиска Грузия да освободи Саакашвили, който е украински гражданин от 2015 г. и главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Киев заяви, че грузинските власти „убиват“ болния политик по заповед на Кремъл и поиска преместването му в клиника в чужбина.

Грузия на свой ред осъди исканията на Украйна и ги определи като „екстремна форма на ескалация в дипломатическите отношения“.

Според изявлението на Службата за сигурност на Грузия антиправителствените протести „са планирани за октомври и декември, когато Европейската комисия трябва да публикува решението си относно молбата за членство на Грузия в ЕС“.

В него се казва, че заговорът „се осъществява с координацията и финансирането от чужда държава“.

Мамулашвили, командирът на въоръжената група на Грузинския легион, воюваща в Украйна, отговори на изявлението на службата за сигурност в интервю за грузинската онлайн медия Ambebi.ge, като каза, че развитието изглежда е организирано от Кремъл.

„Опитът [на грузинските служби за сигурност] да ме обвини в организиране на дестабилизация още веднъж доказва, че „Грузинска мечта“ (управляващата партия в Грузия) получава задачи от Кремъл“, твърди Мамулашвили.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram