Гренобъл е обявен за европейската зелена столица на 2022

Гренобъл официално става „Европейска зелена столица“ на 2022 г. от събота, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Френският град приема званието от Лахти, Финландия. На церемонията ще присъстват европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, френският министър, отговарящ за екологичния преход, Барбара Помпили, кметът на населеното място Ерик Пиол и други.

Гренобъл
Гренобъл
Гренобъл
Гренобъл

„Гренобъл спечели благодарение на непоколебимия си ангажимент да създаде по-здравословен град за и със своите граждани. Надявам се, че годината на града като зелена столица ще даде допълнителен тласък на неговото зелено лидерство и ще вдъхнови други населени места да се възползват от възможностите на Европейската зелена сделка“.

Гренобъл спечели, тъй като е лидер в устойчивия преход, особено след като местните власти първи във Франция приеха климатичен план. Документът беше одобрен през 2005 г. Градът намали вредните емисии с 25 процента от 2005 г. до 2016 г., като си е поставил за цел 50% до 2030 г.

Гренобъл
ГренобълИзточник: iStock

Гренобъл въведе също градски политики за намаляване на замърсяването на околната среда и загубата на биоразнообразие, като въведе ограничение на скоростта от 30 км в целия град и стана най-голямата зона с ниски емисии във Франция.

Европейската комисия започна инициативата „Европейска зелена столица“ през 2010 г., за да насърчи градовете да станат по-зелени и по-чисти, както и да подобрят качеството на живота на своите граждани.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram