Гореща точка: Мианмар. Първа жертва на бунта срещу военната хунта

20-годишина жена е първата жертва на бунтовете срещу военната хунта в Мианмар. Починала е простреляната с боен патрон миналата седмица гражданка. Тя бе на животоподдържащи системи от 9 февруари.

За смъртта й съобщиха лекарите от болницата в столицата Найпидо. Медиците ще направят аутопсия, защото според тях “случаят е несправедлив”.


Жената пострада при стрелба в района на супермаркет, в който е работила починалата. Огънят бе открит при опит на военните да разпръснат събралата се тълпа.


ФоргНюз припомня, че военният преврат в Мианмар се случи в първия ден от месец февруари. Армията завзе властта, задържа лидера на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други близки до властта лица. Причината за преврата са твърдения за изборни измами. За тях доказателства все още не са представени. Военните обещаха в най-кратък срок да бъдат организирани нови избори и властта да бъде предадена. 


Протестите срещу военната хунта обаче продължават. На фона на демонстрациите армията засили присъствието си по улиците. Включени бяха и бронирани машини.


Бяха приети законови промени, с които гражданите, подстрекаващи към бунт и насаждащи омраза към властта, могат да получат до 20 години затвор. В официално изявление, публикувано на сайта на военните се заявява, че хората, които пречат на силите за сигурност да изпълняват своите задължения, могат да получат 7 години затвор. Тези, за които се установи, че предизвикват страх или размирици в публичното пространство, могат да бъдат затворени за три години.


Арестувани по време на протестите са десетки. Сред тях има и журналисти. 

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram