Гинцбург – създател на „Sputnik-V“, призна, че ваксините “пораждат” нови щамове на коронавируса

Ваксинацията допринася за появата на нови щамове на коронавирус, според статия, публикувана на 12 юли в научното медицинско списание Vaccines.

Статията е подписана от тридесет автори, които са разработчици на ваксината “Спутник-V”, включително директорът на Центъра “Гамалея” Александър Гунцбург.

Става очевидно, че в контекста на нарастващия стаден имунитет, генериран в резултат на минало заболяване и ваксинация, броят на вариантите на SARS-CoV-2 с мутации в RBD и S-протеин ще нараства бързо“, се казва в статията. .

Имайте предвид, че по-късно, на 28 септември, в интервю за Forbes, един от разработчиците на ваксината “Спутник-V”, Инна Должикова, също потвърди връзката между разпространението на новите варианти на вируса и ваксинацията:

Трябва да разберете, че вирусът също иска да живее. И ако той „види“, че не може да ни зарази, тъй като имаме антитела, които го блокират, тогава той ще мутира, за да оцелее. Ще мутира, за да ни зарази и да се размножи.

Коментари

В научни статии, публикувани в чуждестранни научни списания, и в интервюта за чуждестранни медии, ваксинаторите признават , че ваксинацията е една от причините за появата на нови щамове, които могат да бъдат много по-опасни от „прародителя си”.

В същото време те посочват друга причина – наличието на антитела при излекуващите се. И по този начин намекват, че според тях щамове, включително опасни, все пак ще се появят. И ако не поради ваксинация, то поради формирането на имунна защита при заразените.

На практика обаче виждаме, като правило, нещо съвсем различно: вирусите, включително коронавирусът, изглежда отслабват с времето, стават все по-малко опасни, но в същото време по-прилепчиви. И не е ли именно ваксинацията събудила към живот новия, опасен и мощен щам “Делта“?

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram