Германия започва ваксинации от декември, а Испания – от януари

0
1086

Германия може да започне ваксиниране срещу COVID-19 още от следващия месец, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от „Ройтерс“.

„Има причина да бъдем оптимисти, че тази година ще има одобрение за ваксина в Европа“, каза Шпан в интервю за издателската група RedaktionsNetzwerk Deutschland. И тогава можем да започнем веднага.“

Той каза, че е поискал германските федерални провинции да подготвят центровете си за ваксинация до средата на декември и че това върви добре. „Предпочитам да има готов център за ваксинация няколко дни по-рано, отколкото одобрена ваксина, която не се използва веднага.“

Германия е осигурила над 300 милиона дози ваксини чрез Европейската комисия, каза Шпан и добави, че това е повече от достатъчно и дори оставя място за споделяне с други страни.

Припомняме, че по-рано този месец Германия влезе в едномесечна частична блокада в опит да ограничи ново огнище на вируса. Докато на училищата, работните места и магазините беше разрешено да останат отворени, баровете, ресторантите и местата за забавление беше наредено да бъдат затворени.

Тези мерки доведоха до протести.

Припомняме, че и други европейски държави планират ваксиниране от декември. Сред тях са Великобритания и Испания.

Испания стартира за масова ваксинация срещу COVID-19 през януари. Това обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от „Ройтерс“.

Той изтъкна, че заедно с Германия Испания е първата държава членка на ЕС с план за всеобщо ваксиниране на населението.

Санчес посочи, че в началото на 2021 г. в страната ще бъдат разкрити 13 000 пункта за ваксинация, като за целта ще бъде увеличен броят на работните места в здравната система.

По негови думи голяма част от населението ще може да се ваксинира още в първата половина на предстоящата година, като с предимство ще бъдат гражданите от рисковите групи.

news.bg

Коментари от Фейсбук