В Турция хакнаха джамии и пуснаха Bella Ciao по високоговорители

Турски прокурор започна разследване, след като системи с високоговорители на джамии са хакнати и по тях е пуснат италиански антифашистки химн от епохата на Втората световна война, съобщава АФП.

Правителството и религиозните служители реагираха гневно на нарушаването на религиозно табу – джамиите трябва да излъчват само призиви към молитва или други значими религиозни послания – обвинявайки неназовани лица в „саботаж„.

Националният религиозен орган Diyanet подаде правна жалба и започна вътрешно разследване, прокуратурата в Измир заяви, че ще разследва първоначалния инцидент, както и потребителите на социалните медии, които са публикували за него. 

Песента Bella Ciao е позната по целия свят, но няма особена връзка с религията и не е ясно защо някой ще иска да я пуска от високоговорители на джамии.

Измир е един от светските бастиони в Турция, където основната опозиционна Републиканска народна партия доминира местната политика.

Партията на президента Реджеп Ердоган, Партия на справедливостта и развитието и нейните съюзници остро критикуваха действията. „Който извърши този грозен акт, със сигурност ще бъде намерен“, туитира говорителят на ПСР Омер Челик.

Проправителственият ежедневник „Сабах“ го определи като „скандал„, а вестник „Йени Сафак“ заяви, че това е „гнусна атака“ срещу джамии.

Пандемията от коронавирус принуди всички джамии да се затворят за колективна молитва през март, дори по време на ислямския пост на Рамазан, който приключва този уикенд.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram