В Сърбия обмислят локдаун заради Омикрон

В Сърбия предлагат опция за локдаун заради Омикрон, епидемиологът Предраг Кон коментира, че поради появата на коронавирус варианта в Сърбия, блокирането отново е поставено на дневен ред, съобщава N1.

Блокирането ще означава превенция на общуването и внезапното разпространение на вируса, като добави, че ситуацията се влошава всеки ден.

„Спадът в броя на новозаразените спря и вече регистрираме много леко увеличение на броя на новозаразените в Белград. Циркулацията на вируса ще е масова и у нас, защото ние сме същите като американците, които за две седмици от 100 процента наличие на Делта стигнаха дотам, че Омикрон вече присъства в 73 процента от случаите“, подчертава Кон.

Говорейки преди сесията на екипа за реагиране на Covid, насрочена за вторник, Кон каза, че никой епидемиолог не може да препоръча провеждането на масови събирания като новогодишните тържества. Той отбеляза, че 24-часовата валидност на Covid пропуските е „абсолютният минимум“, за който медицинският персонал настоява от месеци.

Който иска да слуша това, което казваме, е чул много ясно„, каза Кон и добави, че не може да спре онези, които казват, че всичко това са измислици.

„Трябва да достигнем до хората, за да ни разберат. Ако бях с 15 години по-млад и в по-добро здравословно състояние, щях да тръгна из Сърбия, защото ако искаме да се измъкнем от това, трябва да се ваксинират колкото е възможно повече„, добави той.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram