В САЩ създадоха софтуер, предсказващ поведение при протести

Професор от университета в Мериленд, САЩ, разработи софтуер по поръчка на китайската корпорация Alibaba, който може да шпионира населението и дори да предсказва човешкото поведение на случайни хора, включително и при протести, съобщава БГНЕС

Китайската корпорация е отпуснала десетки хиляди долари на изследователски екип, ръководен от американския университетски професор Динеш Маночи, за разработване на софтуера, който ще се прилага в градска среда. Според известното до момента, той ще може да „класифицира самоличността на всеки минувач и да идентифицира други биометрични характеристики“.

Алгоритъмът изследва отличителните черти на походката и категоризира пешеходците, като ги описва като „агресивни“, „срамежливи“, „импулсивни“ и др. „Тези характеристики ще се използват за прогнозиране на поведението на всеки пешеходец и са полезни за наблюдение“, смятат авторите.

Според Райън Федасюк, изследовател в мозъчния тръст Център за нова американска сигурност обаче, „очевидната цел на този софтуер е да предвижда демонстрации и протести предварително, за да може да ги потуши“.

Освен че работи с китайска корпорация по темата за разработването на софтуер, Маночи работи и с Министерството на отбраната на САЩ. Пентагонът предостави на изследователския му екип безвъзмездни средства в размер на 321 000 долара. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram