В САЩ отново затварят барове и ресторанти

0
645

сн. Кафене в Маями бийч, Флорида – 26 юни 2020Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените Щати отбелязаха рекорд по нови случаи на заразени с Covid-19 за един ден. Според „Вашингтон поуст“ за първи път те са над 40 000. 

Съобщението е на БНР.

Драстичният скок, наблюдаван през изминалите няколко дни, доведе до промяна в политики. След като по-рано този месец губернаторът на втория по големина щат – Тексас, отвори заведения и бизнеси, сега разпореждането е за затваряне на барове и ресторанти и за въвеждане на по-строги рестрикции на фона на над пет хиляди пациенти с коронавирус в болниците. Подобни забрани бяха въведени и във Флорида. 

Скокът в случаите се приписва на млади хора, които са решили да напълнят заведенията, отворили врати по-рано този месец. 

Вицепрезидентът Майк Пенс нарече “окуражаващи” информациите, че половината от нарасналия брой случаи са сред хора под 35 години, защото тенденцията е по-младите да се сблъскват с не толкова сериозни усложнения. 

Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси в интервю за американското обществено радио заяви, че федералното правителство трябва да направи носенето на маски задължително, за да спре  разпространението на коронавируса. Пелоси коментира, че според нея единствената причина това да не стане е политизирането на въпроса. 

По изчисление на властите около 20 милиона американци са били заразени с вируса след идването му на местна почва, като милиони не са и подозирали, че са заразени. Това е около 10 пъти повече от официално потвърдените случаи. 

Влошаващата се обстановка повлия и на пазарите като в петък индексът „Дау Джоунс“ загуби  730 пункта. Притесненията за шансовете за стабилизиране на икономиката нарастват и след като излезе информация, че броят на отлагащите плащане на ипотеката си е достигнал 79 хиляди.

Коментари от Фейсбук