В Истанбулския университет ще изучават български език

0
2

Обучение по български език като втори чужд език стартира в Истанбулския университет от тази есен. Има записани шестима студенти, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министър Деница Сачева, която бе на посещение във висшето училище. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели, предаде „Дарикнюз”.


Заместник-министърът разговаря с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата обсъдиха възможността да бъде разкрита специалност „Български език и литература“ в Катедрата по славянски филологии, като идеята се подкрепя от Факултет „Хуманитарни науки“. Бе постигната договореност в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.


„Предложих още да се разширяват хоризонтите на сътрудничеството не само в областта на българистиката, културологията, историята, но и в научните изследвания. Това е област, в която можем да направим сериозни крачки напред“, заяви заместник-министър Сачева.

Тя припомни, че Софийският университет наскоро спечели голям проект на Европейската комисия за разкриване на Център за анализ на големи данни.

„Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държави. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес“, посочи Сачева.

Frog

Коментари от Фейсбук