В Германия се задава вълна от фалити, домакинствата затъват в дългове

0
602
Regnitzufer in Bamberg 2419

Заради кризата с коронавируса мнозина германци останаха без работа или работят на непълен работен ден, а дълговете им се трупат. Наскоро беше огласена статистика, според която все повече германци изпитват затруднения да си плащат наемите.

Германското правителство официално обяви в началото на кризата, че от 1 април до 30 юни т. г. наемодателите нямат право да изхвърлят закъсали наематели, които не са се издължили. Само че в случая става дума само за отсрочка, а не за опрощаване на дългове. Трупат се и наказателни лихви. Критично е и положението на много магазини, ресторанти и заведения, които три месеца бяха без клиентела, а наемите не на всички бяха намалени.

Икономическите експерти прогнозират, че от август нататък се задава вълна от фалити. В следващите месеци се очаква броят на затъналите в дългове домакинства и частни лица да нарасне силно. Според различните сценарии, броят на частните фалити може да нарасне през тази година с 15% и да достигне 100 000, пише вестник „Ди Велт“, цитиран от „Дойче веле“

И то въпреки предприетите от правителството мерки за смекчаване на икономическите последствия от кризата с коронавируса. Приет бе огромен пакет с мерки за стимулиране на икономиката, възлизащ на 130 милиарда евро, който включва временно понижаване на ДДС, финансов бонус за семействата с деца, намаление в цените на тока, субсидиране на покупките на електромобили и т.н.

Експертите се опасяват най-много от тежки сътресения на пазара на труда. Въпреки множеството подадени заявки за работа на намален работен ден (за над 10 милиона души през месеците март и април), безработицата расте. По данни на Агенцията по труда, за един месец (от април до май) броят на безработните се е увеличил със 169 000 души и е достигнал 2,8 милиона.

Снимки: БГНЕС

Източник: https://www.bgonair.bg/

Коментари от Фейсбук