Във Франция за днес се очакват големи протести срещу противоепидемичните мерки


Големи демонстрации срещу затягането на протвивоепидемичните мерки се очакват днес във Франция за трети пореден уикенд, предаде ДПА.

Властите очакват в планираните за днес следобед протести да се включат около 160 000 души в цялата страна, съобщиха френски медии, като се позоваха на полицията.
Миналата събота над 160 000 души демонстрираха срещу задължителните ваксинации за здравните работници и разширяването на употребата на така наречения здравен пропуск, който удостоверява, че притежателят му разполага с отрицателен тест за коронавируса, преболедувал е или е напълно ваксиниран.

В средата на месеца френските власти наложиха по-строги мерки срещу разпространението на вируса на фона на рязко повишение на заболеваемостта.
След продължителни дебати френският парламент одобри спорните промени по-рано през седмицата.

Премиерът Жан Кастекс приветства новите правила, но заяви, че ще се допита по въпроса до Конституционния съвет, който се очаква да се произнесе на 5 август.
Франция в момента се бори с четвърта вълна на заразата. Въпреки това обаче близо 62 процента от общественото е ваксинирано с поне една доза срещу вируса./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram