Вучич: Няма да подпишем независимостта на Косово

Сърбия очаква да бъде изложена на силен натиск по косовския въпрос, но няма да подпише независимостта на Косово. Това заяви президентът на Сърбия и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) Александър Вучич по време на днешното заседание на ръководството на партията, предаде БГНЕС.

На сесията на Главния съвет на СПП Вучич определи предходната година като една от най-трудните, но, в сравнение с други, като една от най-успешните.

Той заяви, че ще се опита тази година Сърбия да бъде сред първите държави в Европа по темпове на растеж.

Специално място в изказването му бе отделено на диалога Белград-Прищина, който продължава в средата на юни. Според Вучич, Сърбия ще бъде изложена на силен натиск, множество проблеми и трудности, но по думите му „същността на управлението на държава е да взимате самостоятелни решения“.

„През 2008 г., когато албанците тръгнаха да създават независима държава, нямаше реакция от страна на Сърбия, защото ръководството беше такова. Ние се борихме девет години, а те не изпълниха нищо по въпроса за Сдружението на сръбските общини. Никой на Запад не се вълнува от това. Ако напуснем разговорите, ние ще сме виновни. Затова трябва да участваме в диалога, трябва да бъдем част от света.“ – каза още Вучич.

Той добави, че в Сърбия решенията няма да се вземат от посланици, чужденци и магнати и че докато СПП управлява Сърбия, държавата ще взема сама решенията за своето бъдеще.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram