Вучич: Крим и Донбас са украински

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Крим и Донбас „винаги ще бъдат украински“. В интервю в Белград президентът Александър Вучич отхвърли териториалните претенции на Владимир Путин в Украйна и прогнозира, че „най-лошото тепърва предстои“ за конфликта, тъй като и двете страни се окопават. Това съобщи „Блумбърг“.

Според него Сърбия от самото начало е заявила, че не може да подкрепи специална военна операция на Руската федерация на украинска територия.

„За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна и ще остане така“, каза Вучич.

Той заяви, че най-лошото в този конфликт тепърва предстои, и отбеляза, че не е разговарял с руския президент Владимир Путин от „много месеци“.

Вучич добави, че неговото правителство не винаги е съгласно с външната политика на Москва.

По-рано Вучич заяви, че Сърбия не може да признае Крим за руски, защото тогава Белград ще трябва да даде независимост на Косово, където има голямо сръбско малцинство.

Сърбия, която традиционно е един от най-близките съюзници на Русия в Европа, се опитва да се дистанцира от Москва, тъй като войната в Украйна обтяга връзките между двете страни и техните лидери.

Вучич, който през последните години е имал десетки срещи с Путин и е вземал уроци по руски език, за да може да говори директно с него, заяви, че не е разговарял с колегата си от „много месеци“.

Сърбия е кандидат за присъединяване към Европейския съюз, който е неин основен търговски партньор и инвеститор, но също така поддържа търговско и военно сътрудничество с Русия – традиционен славянски и православнохристиянски съюзник.

Сърбия е изцяло зависима от вноса на газ от Русия, а нейният търговец на петрол „НИС“ е собственост на руския гигант „Газпром“.

Въпреки че многократно осъди инвазията на Русия срещу Украйна в ООН и на няколко други международни форума, Белград отказа да наложи санкции срещу Москва.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram