Временно спираме да издаваме визи за руснаците

От Асоциацията на туроператорите на Русия съобщиха, че от консулската служба към посолството на България в Москва временно ще спрат да приемат документи за туристически визи и визи за собственици на имоти.

Това се налага „поради сегашната извънредна ситуация“, се казва в съобщение, цитирано от РИА Новости.

От Асоциацията на руските туроператори уточняват, че причината е обявяването на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персона нон грата. Руската федерация се позова на действия, несъвместими с Виенската конвенция.

В същото време от руското външно министерство посочиха, че са убедени, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ„.

Изгонването на четиримата допломати и десетте технически сътрудници не е неочаквано, след като РФ обеща да отговори, след като на 28 юни от България бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. Именно тогава от руското външно министерство заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram