(видео) Деца лудуват под куршумите в Казахстан

Заради взетите извънредни, включително военни мерки, обстановката в Казахстан започна да се стабилизира, след като масовите протести срещу поскъпването на пропан-бутана прераснаха в безредици и насилие.,

Разпространява се видео по някои от форумите, в което деца играят на детска площадка необезпокоявано под взора на спокойните си родители.

В Актау заработи мобилният интернет, частично са възобновили дейността си мрежите АЗС Qazaq Oil и КазМунайГаз.

И вчера в най-големия град в страната Алмати се чуваха изстрели. Властите обявиха, че вече контролират всички правителствени сгради в бившата столица, която се превърна в център на недоволството. По улиците на града патрулират полиция, военни и доброволци, за да претотвратят мародерство и насилие. В сила е полицейски час от 20 до 7 сутринта.

По искане на властите в Казахстан Русия, Беларус и Армения изпратиха свои военни чести с миротворческа мисия в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност.

Казахстанският президент Касим Жомарт Токаев разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази недоумение от военната помощ, която Казахстан поиска от Русия и обясни опасенията на Вашингтон: „Когато руснаците ти дойдат на гости, понякога е трудно да ги накараш да си тръгнат.“

По материали на световните агенции и БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram