„Вашингтон поуст“: Победата на републиканците на изборите в САЩ може да лиши Киев от военна помощ

Победата на Републиканската партия на предстоящите междинни избори за Конгрес на САЩ може да отслаби подкрепата на Вашингтон за Украйна, заяви сенаторът Крис Мърфи пред „Вашингтон поуст“. „Ако републиканците контролират Камарата на представителите или Сената, мисля, че има вероятност да спре всякаква допълнителна подкрепа“, каза политикът. Той обясни, че сред американския елит има противници на идеята да се помога на Киев, въпреки че сегашното правителство подкрепя Украйна.

В статията се отбелязва, че сега републиканците са по-склонни да подкрепят идеята на Белия дом за още на 12 млрд. долара за Украйна, но ако обаче републиканците спечелят изборите за долната камара на Конгреса или още повече за Сената, нещата могат да се променят. „Мисля, че има реален риск тази резолюция да е последният път, когато финансираме Украйна“, признава Мърфи.

Сенаторът добави, че подобно развитие на събитията би било катастрофално за Киев и би засегнало боеспособността на ВСУ. На фона на руската специална операция за защита на Донбас, която започна на 24 февруари, Вашингтон и съюзниците от НАТО продължават да снабдяват Украйна с оръжие. Москва неведнъж е заявявала, че западните оръжейни доставки само удължават конфликта, а транспортът с тях се превръща в легитимна мишена.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за отпускане на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев. Той включва и различни средства, свързани по един или друг начин със ситуацията в Украйна. Конгресът увеличи сумата на почти 40 млрд. долара от първоначално поисканите от държавния глава 33 млрд. долара. По-късно САЩ обявиха нов пакет от помощи за Киев.

Източник: ria.ru, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram