„Вашингтон пост“: САЩ очакват „скромни резултати“ от пролетната контраофанзива на Украйна

Резултатите от контранастъплението на украинската армия ще бъдат скромни, САЩ се съмняват в способността на Киев да постигне целите си. Това съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на оценки на американското разузнаване, съдържащи се в изтеклите в мрежата документи на Пентагона.

Изданието цитира данни от документ с гриф „строго секретно“, който е съставен в началото на февруари въз основа на информация от агенти и електронно разузнаване. Вероятно при съставянето му са използвани секретни методи на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност.

В документа се говори за „недостатъци във формирането на силите и подкрепата“ на украинската армия, както и за вероятността украинската операция да доведе само до „скромни териториални придобивки“.

Според вестника в документа се отбелязва, че стратегията на Украйна е да върне териториите на изток под свой контрол и опит да се пререже „сухопътния мост“ към Крим. Американските разузнавателни агенции обаче смятат, че засилената руска отбрана, съчетана с „продължаващите недостатъци на Украйна в обучението и доставките на боеприпаси, вероятно ще възпрепятстват напредъка и ще увеличат загубите по време на офанзивата“.

Според изданието неблагоприятна оценка за бъдещите действия на ВСУ за Киев се съдържа не само в секретния документ. Вестникът се позовава на неназовани американски официални лица и пише, че секретната оценка на Националния съвет за разузнаване на САЩ също предвижда скромни резултати от бъдещата офанзива на ВСУ. Събеседниците на изданието твърдят, че тази оценка наскоро е била представена на група лица в Конгреса. Според експертните прогнози Украйна едва ли ще успее да си върне толкова територия, колкото през есента на 2022 г., отбелязва вестникът.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram