България се появи с тонове негодно сирене в акция на Интерпол

Интерпол и Европол са разкрили хиляди тонове негодни храни, огромни количества фалшификати на медицински изделия, контрабанден алкохол и др. Има над 400 арестувани, а 19 мрежи на организираната престъпност са разбити, сочат разпространени днес данни от мащабна съвместна операция на двете международни полицейски служби, проведена от декември 2019-а до юни 2020 г.  Те са действали в 77 държави, сред които и България. Една от целите на акцията е била да провери има ли бум на престъпленията в бизнеса с храни и дезинфектанти в месеците на пандемията от коронавирус.

Резултатите, публикувани на сайта на Интерпол, сочат, че са иззети над 12 000 тона стоки на стойност 40 милиона долара. Общо 407 души, замесени в контрабанда на храни, продажба и складиране на негодни продукти и производство на ментета, са били арестувани. Сред конфискуваните стоки са заразени с бактерии млечни продукти, месо от нелегални кланици, животни, фалшиикати на медикаменти. 

В България в рамките на международната операция е бил разкрит нелегален склад, в който е било намерено сирене, заразено с бактерии Ешерихия коли (E.coli).  Последвало е унищожаване на 3.6 тона млечни продукти, предназначени за производство на сирене, отчита Интерпол.

При операция в Йордания са иззети около 2000 литра енергийни напитки с изтекъл срок на годност, още  4500 литра газирани напитки, също с изтекъл срок на годност, както и над 7 тона негодни мляко и сирене.

В разгара на епидемията от Ковид-19 Интерпол е координирала и конфискуването на фалшиви медицински продукти, сред които дезинфектиращ гел и 17 000 фалшиви теста за коронавирус.

В Република Южна Африка  пратка със защитни медицински изделия, идваща от Азия, се оказала „скривалище“ за морски продукти. 

Както и при предишни подобни съвместни операции, контрабандният алкохол е бил по-голямата част от конфискуваните стоки, на стойност над 20 милиона долара, включително 5000 литра водка, открити в каравана в Норвегия.

Благодарение на операцията не са успели да се доберат до пазара големи товари с фалшификати на маркови стоки – козметика, облекло, обувки, цигари и тютюневи изделия и електроника на обща стойност 3,1 милиона долара.

НАСТЪПЛЕНИЕ

Във времена на криза престъпниците винаги търсят нови начини да злоупотребяват с потребителите и да увеличават незаконната си печалба в ущърб на обществената безопасност. Предлагането на фалшиви храни и храни извън стандартите е не само измама за потребителите, но и може да представлява значителна заплаха за тяхното здраве. Нашата операция показва, че сътрудничеството между органите на реда, регулаторните органи и частния сектор е от решаващо значение за защита на потребителите и бизнеса от вредите, които престъпниците се опитват да сложат в нашите чинии“, каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол.

„В момент, когато в цял свят се полагат усилия за предотвратяване разпространението на Ковид-19, престъпни мрежи разпространяват такива потенциално опасни продукти, което показва твърдото им намерение да трупат печалби“, коментира генералният секретар на организацията Юрген Щок. 

„Мащабът и разнообразието от храни и напитки, иззети по време на тази операция, служат като напомняне на гражданите да бъдат бдителни за това, което купуват, и необходимостта от продължителна бдителност и действия от страна на органите на реда“, добави Щок.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram