Борисов и Ердоган обсъдили по телефона активиране на отношенията

0
225

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял снощи по телефона с българския министър-председател Бойко Борисов, информира турският сайт Т24, цитиран от БТА.

До този момент от пресслужбата на Министерски съвет у нас не са информирали за разговора.

В него са били обсъдени стъпки, целящи активизиране на двустранните отношения. Дискутирани са били и регионалните проблеми, допълва лаконично турската медия.

Не се посочва по чия инициатива се е провел разговорът. Вероятно по-късно ще има повече информация от българската страна.

Само преди дни името на Бойко Борисов беше споменато в негативен план в статия на германското списание „Шпигел“. Под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“ специално разследване, което се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София, изданието припомни за случая с бизнесмена Абдула Бююк, издирван от управлението на президента заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В статията се твърди, че когато през 2016 г. той беше набързо предаден на турските власти, това е станало възможно със съдействието на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът…“, цитира „Шпигел“ дипломатически документ.

Цацаров вече отрече да е извършил каквото и да е нарушение на закона и уточни, че се е срещнал с посланика по негово искане в Съдебната палата, което се случвало и при други случаи. Бившият главен прокурор, който сега е шеф на КПКОНПИ, подчерта, че причината за предаването на Бююк през август 2016 г. е в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

„По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас“, се казваше в официалното изявление на Цацаров.

Случаят „Бююк“ бе широко коментиран още през август и септември 2016 г. А тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че причината за предаването на Бююк е „липсата на валидни документи“, че той „е влязъл в България с невалидни документи“, но и че заплашвал националната сигурност.

Правозащитни организации и политици тогава атакуваха българските власти, че не са дали възможност да се защитят правата на турски гражданин, противник на Ердоган.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук