Борисов и Ердоган обсъдили по телефона активиране на отношенията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял снощи по телефона с българския министър-председател Бойко Борисов, информира турският сайт Т24, цитиран от БТА.

До този момент от пресслужбата на Министерски съвет у нас не са информирали за разговора.

В него са били обсъдени стъпки, целящи активизиране на двустранните отношения. Дискутирани са били и регионалните проблеми, допълва лаконично турската медия.

Не се посочва по чия инициатива се е провел разговорът. Вероятно по-късно ще има повече информация от българската страна.

Само преди дни името на Бойко Борисов беше споменато в негативен план в статия на германското списание „Шпигел“. Под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“ специално разследване, което се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София, изданието припомни за случая с бизнесмена Абдула Бююк, издирван от управлението на президента заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В статията се твърди, че когато през 2016 г. той беше набързо предаден на турските власти, това е станало възможно със съдействието на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът…“, цитира „Шпигел“ дипломатически документ.

Цацаров вече отрече да е извършил каквото и да е нарушение на закона и уточни, че се е срещнал с посланика по негово искане в Съдебната палата, което се случвало и при други случаи. Бившият главен прокурор, който сега е шеф на КПКОНПИ, подчерта, че причината за предаването на Бююк през август 2016 г. е в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

„По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас“, се казваше в официалното изявление на Цацаров.

Случаят „Бююк“ бе широко коментиран още през август и септември 2016 г. А тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че причината за предаването на Бююк е „липсата на валидни документи“, че той „е влязъл в България с невалидни документи“, но и че заплашвал националната сигурност.

Правозащитни организации и политици тогава атакуваха българските власти, че не са дали възможност да се защитят правата на турски гражданин, противник на Ердоган.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram