Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

„Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми, но знам кой стои за тази поредна атака“.

По този начин премиерът Бойко Борисов коментира пред Епицентър.бг публикацията в испанския El Periodico, в която името му е замесено в разследване на пране на пари.

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва какво пише в испанското издание, но подчертава, че те са не могли да потвърдят информацията, публикувана  El Periodico. 

Тяхната информация е озаглавена: „Средствата за масова информация: В Испания разследват връзка на премиера на България за възможно пране на пари“.

„В полицията на Каталония не можаха да пътвърдят информацията, публикувана в El Periodico пред кореспондента на ТАСС“, пише агенцията.


Според El Periodico каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на „руска връзка“ през България с краен получател фирми, свързани с българката Борислава Йовчева, екс модел, която живее в Барселона в голяма къща във вилната зона Esplugues de Llobregat.

Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е била Барселона, пише El Periodico в броя си от петък в материал под заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

В документи на полицията се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че „биха насочили към съществуването на престъпна организация“,  пише El Periodico,

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене „Обединена България“ (MC BUUP – Movimiento Civil Bulgaria Unida).

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че българският модел Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер. 

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с „частна охрана и модерна система за наблюдение“.

Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L. 
„Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро.

Проверка показала наличието и на втора компания – EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговск а улица) Paseo de Gràcia.

Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и бадаща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата.“ 

„Политико“ допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. „Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“ 

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл за има такава. След като научихме за разследването в Барселона, изпратихме на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но още няма никакъв отговор, казват авторите. 


Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно.“

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от „физически лица, които не живеят в Испания“.

Според изданието каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват дали той би могъл да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполага с такива средства.

След година разследване полицията стига до извода, че инвестициите са за над 5 милиона евро, преминали са през двете компании и че Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, казва още „Политико“.

В документите на антикорупционната прокуратура се споменава, че в сигнала от България се е казвало, че парите „може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България“. 

На базата на събраните материали полицията на Каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и други банкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите „Яневагейт“ през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката.

По-късно евродепутатът от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.

 В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва какво пише в испанското издание, но подчертава, че те са не могли да потвърдят информацията, публикувана  El Periodico. 

Тяхната информация е озаглавена: „Средствата за масова информация: В Испания разследват връзка на премиера на България за възможно пране на пари“.

„В полицията на Каталония не можаха да пътвърдят информацията, публикувана в El Periodico пред кореспондента на ТАСС“, пише агенцията.

В материала на ТАСС, въз основа на El Periodico, се посочва, че в къщата е регистрирано и дете. Като негов единствен законен опекун е посочена Йовчева. Казва се, че полицията в Каталуния е стигнала до извода, че инвестициите са в размер над 5 милиона евро. Сътрудниците на правоохранителните органи не са могли да намерят данни, потвърждаващи, че бившият модел и нейният баща имат законни доходи, позволяващи им да водят такъв начин на живот. В отчетите си полицията напомня, че според жалбата „парите може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени чиновници от българскито правителство“.

По темата за къщата в Барселона, Борисов говори преди две години пред Сашо Диков и коментира по следния начин: „Ако я намерят (бел. ред. – къщата в Барселона) – да я вземат“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram