Блинкен и Лавров разговаряха на четири очи в Индия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров проведоха кратка среща в Делхи в кулоарите на конференцията на Г-20 за първи път от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари м. г., съобщи Асошейтед прес.

АП цитира американски служители, според които Блинкен и Лавров са разговаряли около 10 минути в кулоарите на конференцията на Г-20 в Ню Делхи. Макар и кратка срещата се състоя в момент, в който отношенията между Вашингтон и Москва рязко се влошиха заради напрежението около войната на Русия срещу Украйна.

Според източника на АП Блинкън е използвал дискусията, за да посочи три пункта пред Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта толкова дълго, колкото е необходимо, за да сложи край на войната, че Русия трябва да отмени решението си за оттегляне от новия договор START и, че Москва трябва да освободи задържания американец Пол Уилън.

Служителят, който е разговарял с репортери при условията за анонимност е споделил още, че Блинкен е избил от главата на Лавров всякакви възможни илюзии, че може да има колебания в подкрепата на САЩ за Украйна.

„Ню Йорк таймс“ разглежда внезапната среща между Антъни Блинкен и Сергей Лавров като сигнал, че администрацията на Джо Байдън се надява да продължи да говори с Москва, въпреки, че се намира на противоположни позиции по отношение на войната в Украйна. Още по-интересно е, че преди срещите в Ню Делхи Антъни Блинкън беше казал, че няма планове да разговаря на четири очи с Лавров. „Фактът, че двамата се срещнаха за кратко в четвъртък, предполага, че администрацията на Байдън вярва, че двете правителства трябва да продължат да поддържат отворени каналите за комуникация, въпреки че са на противоположни страни във войната на Русия в Украйна“, посочва изданието.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова е заявила пред Интерфакс, че срещата е била поискана от Антъни Блинкен.

Източници: OFFNews , „24 часа“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram