Бензиностанциите във Франция пресъхнаха

Стачките, които удариха френските петролни рафинерии и складове, ще продължат в понеделник, заявиха пред Ройтерс (Reuters) в понеделник, 10 октомври, представители на синдиката General Confederation of Labour (CGT) в TotalEnergies и Esso France, компания на ExxonMobil.

Стачките увеличиха натиска върху правителството на президента Еманюел Макрон, което вече е изправено пред недоволство сред обществеността заради инфлацията и по-високите сметки на домакинствата. Самият президент призова за спокойствие.

„Това ще продължи навсякъде“, каза служител на CGT в TotalEnergies, ден след като френската компания предложи да придвижи напред преговорите за заплатите в опит да сложи край на трудовия спор, проточил се вече 13 дни – със среща по-късно в понеделник.

В петък бензиновите помпи във Франция пресъхнаха, след като стачкуващите прекъснаха доставките. Недостигът на гориво удари бензиностанциите в цяла Франция, причинявайки разочарование и дълги часове чакане на шофьорите, отбеляза „Франс24“ (France24). Същия ден сутринта опашка от стотици метри се изви към бензиностанция в предградията на Париж.

В събота горивото в 717 бензиностанции в цялата страна беше напълно изчерпано. В неделя тази цифра нарасна до 1821, като още 919 бензиностанции, където горивото е частично изчерпано.

Синдикатът заяви, че трябва да обсъди предложението на TotalEnergies за започване на преговори за заплатите още днес. Друг представител на CGT каза, че служители ще продължат да напускат и в двете рафинерии на Esso France.

„Все още нямаме потвърждение, че тази среща ще се проведе“, каза представителят на синдиката.

Говорител на Esso France потвърди пред Reuters за предвидената за понеделник среща и добави, че в нея ще се включат представители на четирите синдиката, ангажирани в компанията.

Три от шестте рафинерии във Франция са затворени в момента заради стачки на работниците, което сви производството на петролни продукти с 60%, което се равнява на 740 000 барела бензин на ден. По-голямата част от мрежата на TotalEnergies от около 3500 бензиностанции – почти една трета от всички обекти в страната.

Правителството изчисли, че са засегнати само 19% от бензиностанциите, като недостигът е по-осезаем на север. Но президентът на търговската верига Système U (голяма верига супермаркети със собствени бензиностанции – б.р.) Доминик Шелхер каза пред радио FranceInfo, че правителствените данни не показват реалното състояние – подценяват щетите.

„Само западната част (на Франция) ще има запаси от гориво“, каза той, добавяйки, че „беше невъзможно да се поръча“ гориво в северната, източната и южната част на Франция за този уикенд.

Освен че причинява разочарование на отделните шофьори, недостигът хвърли бизнеса – включително услугите, медицинската помощ, логистичните вериги и таксиметрови компании – в хаос, отбеляза „Франс24“.

През второто тримесечие на 2022 г. TotalEnergies регистрира печалби от 5,7 милиарда долара в сравнение с 2,2 милиона долара през същия период на 2021 г.

Синдикатът CGT призова за данък върху тези печалби и 10% увеличение на заплатите – 7% за противодействие на инфлацията и 3% „споделяне на печалбата“, искания, които бяха до голяма степен подкрепени от работниците в енергетиката.

Първоначално се предвиждаше стачките да продължат само три дни, а TotalEnergies настояваше преговорите за заплатите да започнат в средата на ноември, както беше планирано, с очаквано средно увеличение на заплатите от 3,5%.

Но кризата изтегли много напред преговорите за сделка.

„TotalEnergies призовава всички да действат отговорно, за да може компанията да снабдява французите при възможно най-добрите условия“, се казва в изявление на TotalEnergies.

Министърът на енергетиката на Франция Аниес Пание Рюнашер заяви в неделя, 9 октомври, че Франция е освободила стратегически резерви и е увеличила вноса, като изрази надежда, че мерките ще подобрят ситуацията.

Правителството отхвърли за момента перспективата за евентуални ограничения в зареждането, освен „забраните за пълнене на туби, особено в Северна Франция, където имаме най-напрегнатата ситуация“.

Дир бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram